Renovera

Ska du renovera hemma?

Glöm inte bort strömbrytare, vägguttag och belysning vid renovering. Vägguttag och strömbrytare tas som regel ner för att göra det enklare att måla och tapetsera. Passa då på att byta ut gammalt elmaterial.

Dimrar och rörelsesensorer kan vara både snygga och spara energi!

Vid ommålning eller tapetsering, tar de flesta ofta ner gamla strömbrytare. Innan du sätter upp de gamla strömbrytarna igen, bör du överväga att anlita en elektriker och byta ut de gamla strömbrytarna, kanske mot en dimmer? För en elektriker är detta inte ett stort jobb och med en dimmer kommer du inte bara att kunna reglera belysningen efter behov, du kommer även att kunna spara energi. Automatisk styrning av belysningen genom att använda rörelsesensorer, då belysningen tänds automatiskt vid registrering av rörelse och släcks automatiskt igen när du lämnar rummet, är ett annat sätt att inte i onödan slösa energi. Rörelsesensorer kan användas både inom- och utomhus.

Styr all belysning i rummet

Det är enkelt att styra all belysning i rummet. Genom att montera flera dimrar och en strömbrytare i samma kombinationsram kan du reglera belysningen i rummets olika ljuszoner från ett och samma ställe. Enkelt och funktionellt. Strömbrytare och ramar kan levereras i olika färger och material, och ELKO Plus-strömbrytare och -dimrar kan kombineras med ELKO Plus Option-ramar i olika naturmaterial.

Utan sladd – är det möjligt

Väljer du ELKO trådlösa system, krävs ingen kabelinstallation. Kanske framförallt en bra lösning när du behöver en extra strömbrytare eller dimmer för en befintlig lampa. Du kan exempelvis via en trådlös styrenheten styra två olika ljuszoner och även förprogrammera olika typer av ljusscenarier. Den trådlösa styrenheten är batteridriven och flyttbar. Den levereras med dubbelhäftande tejp och kan fästas på alla slags underlag, även tegelvägg och glas.

Var försiktig med att montera elmaterial själv

I runt 40 % av bränderna i Sverige är elektricitet orsaken. Det kan handla om fel på elanläggningen, bero på elektriska apparater eller felaktig användning av elektrisk utrustning. I Sverige finns föreskrifter och lagar som ska säkerställa kvaliteten på elmaterial. Det finns även lagar som reglerar vad den enskilda individen har rätt att göra när det gäller elinstallationer. Lite förenklat kan vi säga att allt arbete som berör den fasta elanläggningen måste utföras av en auktoriserad elektriker. Detta är först och främst av hänsyn till din egen säkerhet. En annan viktig poäng är att elektrikern är ålagd att spara dokumentation för allt arbete som görs på elanläggningen. Om det uppstår skada på din bostad på grund av fel på elanläggningen och du inte kan uppvisa korrekt dokumentation, riskerar du att få sänkt ersättning från försäkringsbolaget.

Tänk design och helhet!

ELKOs strömställarserier med ramar i olika utföranden, är en bra bas att utgå ifrån när man inreder sitt hem eller andra miljöer. Det finns ramar i olika färger av plast, men det finns också ett brett sortiment av ramar i naturmaterial som stål, glas och sten. Tänk på att skapa en enhetlighet i din bostad – det ger ett snyggare och mer genomtänkt intryck!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå